Jak skutecznie obniżyć poziom cholesterolu

W naszym ciele obecne są dwa rodzaje cholesterolu, tzw. „dobry” (HDL) oraz „zły” (LDL). W przypadku dobrego cholesterolu, nie ma on problemu z przemieszczaniem się po naszych tętnicach, gdzie następnie idzie do wątroby i bezproblemowo jest usuwany z organizmu. W przypadku złego cholesterolu, zalega on w tętnicach i absorbuje wszelkie szkodliwe substancje. Nadmiar tego cholesterolu może doprowadzić do uniemożliwienia przepływu krwi w tętnicach. Nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje odpowiedni poziom cholesterolu, gdy przekroczymy stężenie tego złego, może on wywołać zawał serca lub udar mózgu. Zmniejszając jego stężenie, redukujemy ryzyko wystąpienia chorób serca.

Warto zacząć od śniadania. Powinno się jeść płatki owsiane z dodatkiem otrębów. W ich skład wchodzi rozpuszczalny błonnik, który obniża ilość wchłanianego cholesterolu w jelitach. Spożywając 10 gram błonnika dziennie, znacząco przyczyniasz się do obniżania poziomu cholesterolu. Oprócz płatków, bogate w błonnik są gruszki, fasola, banany oraz jabłka.

Należy ograniczyć spożywanie mięsa oraz nabiału. Najlepiej będzie jak nasza żywność będzie sojowa. Nie oznacza to, że mięso i nabiał musimy całkowicie wyeliminować z naszej diety. Wystarczy że mniej więcej 3 posiłki tygodniowo będą sojowe. Posiadają one znacznie mniej złego cholesterolu niż zwykłe czerwone mięso i nabiał, a oprócz tego mają bardzo dużo białka, co wspomaga pracę naszego organizmu. Mięso możemy zastąpić rybami, które są bogate w kwas omega 3. Ma on właściwości obniżające cholesterol, ale dodatkowo obniża ciśnienie tętnicze i redukuje prawdopodobieństwo powstawania zakrzepów. Najwięcej kwasów omega 3 ma makrela, łosoś, śledź, tuńczyk oraz sardynki.

Wszelkiego rodzaju masło i tłuste sosy możemy przyprawiać ziołami. Ziemniaki możemy doprawić ziołami prowansalskimi lub oregano. Będą tak samo smaczne, a przy okazji nie będą tłuste. Używając oleju do smażenia, lepiej zastąpić go oliwą z oliwek. Ma ona bardzo dużo przeciwutleniaczy, które znacznie obniżają poziom złego cholesterolu w organizmie.

Nie zapominajmy o orzechach i migdałach. Wszelkiego rodzaju orzechy obniżają ryzyko chorób serca. Zamiast spożywania ich samych, możemy dodawać je do sałatek lub surówek.

Nie wolno Ci się poddawać w walce o swoje zdrowie! W sklepie musisz zwracać uwagę na to jaką żywność kupujesz. Wystarczy, że zmienisz kilka swoich starych nawyków na zdrowe nawyki, a wszelkiego rodzaju choroby serca nie powinny CI doskwierać przez długi czas.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *