Przepis na mega aromatyczny i pyszny rosół

Jest idealnym niedzielnym obiadem, ale oprócz tego rosół jest podstawą dla każdej innej zupy. Bardzo szybko rozgrzewa nasz organizm, jest dobry na przeziębienia oraz na ból głowy wywołany nadmiernym spożyciem alkoholu. Wbrew pozorom przygotowanie rosołu nie jest zbyt skomplikowane, lecz należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach.
Warto zacząć od wyboru mięsa. Musi ono być z kury a nie z kurczaka. Przyda nam się cała tuszka. Można również wykorzystać wołowinę, mięso z bażanta, perliczki, gołębi itd. Nie powinniśmy wykorzystywać do tego mięsa zamrażanego lub na szybko odmrażanego w mikrofalówce, powoduje to zmętnienie bulionu. Najlepiej jest wyciągnąć mięso z zamrażarki i poczekać aż samo się rozmrozi. Dodatkowo należy je umyć w ciepłej wodzie, dzięki temu pozbędziemy się z jego powierzchni wszelkich zanieczyszczeń.

Do ugotowania dobrego rosołu będziemy potrzebować również 3-4 marchewek (dadzą nam idealny kolor), 2 pietruszki, kawałek pora i selera. Nie wolno zapominać o cebuli, przed dodaniem jej do wywaru, można ją opiec lub opalić nad płomieniem. Dzięki temu nasz bulion będzie miał niepowtarzalny smak i kolor.
Gdy już przygotowaliśmy wszystkie składniki, możemy wziąć się do przygotowywania bulionu. Gdy chcemy uzyskać bogaty smak, wrzucamy mięso do garnka i zalewamy zimną wodą. Warzywa wkładamy odrobine później do naszego wywaru, pozwala nam to na zatrzymanie w nich swoich witamin. Sól dodajemy bezpośrednio przed wrzuceniem warzyw, ponieważ wtedy będziemy mieli większy wpływ na smak, gdyż zupa zdąży się „przegryźć”. Rosół gotuje się na małym ogniu około dwóch godzin.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *