Stary chleb już nie musi lądować w koszu, możesz go bardzo łatwo wykorzystać!
Co potrzebujesz:
4 jajka
2 szklanki mleka
1 i ½ szklanki śmietanki 18% słodkiej
stary chleb pokrojony w kostkę
½ szklanki masła
¼ szklanki syropu kukurydzianego
1 i ½ szklanki brązowego cukru
1/8 łyżki soli
2 szklanki orzechów pekan
1 łyżeczka olejku waniliowego
Wykonanie:
Jajka wymieszać z mlekiem oraz słodką śmietaną i następnie dolać do starego chleba. Całość dokładnie wymieszać. W garnku rozpuścić masło, dodać cukier, sól, syrop kukurydziany, orzechy i olejek waniliowy. Całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wykładamy chleb do naczynia żaroodpornego i powstała masę orzechową. Delikatnie mieszamy. Całość pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut pod przykryciem. Wyciągamy i odkrywamy ciasto dopiero po 30 minutach, by zbrązowiało.
źródło: TipHero