Prosty domowy chleb z chrupiącą skórką – wypróbujcie koniecznie a pokochacie go od pierwszego kęsa!
Chleb z chrupiącą skórką – Składniki:
- 400 g mąki chlebowej (lub zwykła pszenna)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 3/4 łyżeczki suchych drożdży instant (lub 15 g świeżych drożdży)
- 300 g wody
Chleb z chrupiącą skórką – Wykonanie:
- Mąkę przesiać przez sitko, dodać cukier, sól oraz suche drożdże. Następnie dodać wodę i wymieszać łyżką. Ciasto powinno mieć klejącą konsystencję. Kolejno należy przykryć je folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na minimum 12 godzin.
- Po tym czasie obsypać dłonie i blat mąką, a następnie zawinąć boki ciasta do środka, tak by powstała kula. Przykryć całe ciasto ściereczką i włożyć do okrągłej miski, by nadała chlebkowi kształt. Zostawić na 2 godziny do podwojenia objętości.
- Przed końcem wyrastania (tak na około 30 minut przed) nagrzać piekarnik do 240°C. Wstawić do środka przykryty żaroodporny garnek (lub naczynie żaroodporne). Po 30 minutach wyjąć gorący garnek z piekarnika i włożyć do niego ciasto, tak by łączenie ciasta znalazło się na dole. Przykryć garnek i piec chlebek przez ok. 30 minut. Potem ściągnąć przykrywkę i piec kolejne 20 minut (lub nieco krócej jeśli widzimy,że chleb już się dość zarumienił). Po upieczeniu wyjąć chleb z piekarnika i studzić go na kratce. Kroić dopiero po ostudzeniu. Smacznego!