Przepis na najlepszą zupę cebulową. Właściwości cebuli.

Cebula ma bardzo wiele wartości odżywczych, bowiem bogata jest w witaminę C i ma właściwości bakteriobójcze. Wywar cebuli z czosnkiem stosowany jest jako domowe lekarstwo przeciwko przeziębieniu. Obecność cebuli w naszej diecie zmniejsza ryzyko rozwoju komórek nowotworowych w naszym organizmie (zawdzięczamy to obecności kwercetyny). Warzywo te skutecznie zapobiega występowaniu zakrzepów oraz obniża ciśnienie tętnicze, zawdzięczamy to wysokiej zawartości potasu (146mg/100g). Zawarta w cebuli glukonina zapobiega rozwojowi cukrzycy i obniża poziom insuliny we krwi. Maseczka z gotowanej cebuli stosowano kiedyś przy leczeniu wrzodów, żylaków, oparzeń a także trądziku. Cebuli nie mogą spożywać osoby, które mają problemy z nerkami, wątrobą, jelitami. Dodatkowo zbyt duża ilość cebuli w diecie powoduje zwielokrotnienie objawów zgagi.

Przepis na zupę cebulową

Składniki:

  • 1 kg białej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • olej
  • sól, pieprz i tymianek do smaku
  • 1 litr bulionu drobiowego

Wykonanie:

  1. Cebulę kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy olej, tak aby przykrył dno, czekamy aż się rozgrzeje i następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 50 minut, aż cebula osiągnie brązowawy kolor. Od czasu do czasu mieszamy (aby zapobiec przypalaniu się garnka można dolać trochę wody).
  2. Następnie do garnka dodajemy posiekany w drobną kostkę czosnek i gotujemy przez minutę.
  3. Całość miksujemy. Aby zagęścić zupę dodajemy 2 łyżki mąki i gotujemy mieszając przez około 2 minuty.
  4. Na sam koniec dodajemy do garnka bulion i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem. Gotować przez 20 minut.
  5. Zupę można podawać z grzankami z chleba.
  6. Dodatkowo zupa cebulowa jest bardzo dobra na kaca, ponieważ wspomaga pracę wątroby.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *