Cebula ma bardzo wiele wartości odżywczych, bowiem bogata jest w witaminę C i ma właściwości bakteriobójcze. Wywar cebuli z czosnkiem stosowany jest jako domowe lekarstwo przeciwko przeziębieniu. Obecność cebuli w naszej diecie zmniejsza ryzyko rozwoju komórek nowotworowych w naszym organizmie (zawdzięczamy to obecności kwercetyny). Warzywo te skutecznie zapobiega występowaniu zakrzepów oraz obniża ciśnienie tętnicze, zawdzięczamy to wysokiej zawartości potasu (146mg/100g). Zawarta w cebuli glukonina zapobiega rozwojowi cukrzycy i obniża poziom insuliny we krwi. Maseczka z gotowanej cebuli stosowano kiedyś przy leczeniu wrzodów, żylaków, oparzeń a także trądziku. Cebuli nie mogą spożywać osoby, które mają problemy z nerkami, wątrobą, jelitami. Dodatkowo zbyt duża ilość cebuli w diecie powoduje zwielokrotnienie objawów zgagi.
Przepis na zupę cebulową
Składniki:
- 1 kg białej cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki
- olej
- sól, pieprz i tymianek do smaku
- 1 litr bulionu drobiowego