Sernik z jogurtów greckich

Niektórzy stwierdzą, że z jogurtów greckich, to przecież nie sernik.. bo sernik to musi być z białego sera i basta! Jednak jeśli go upieczecie i skusicie się na kawałeczek, to z pewnością stwierdzicie iż w smaku bardzo przypomina tradycyjny sernik.. a nawet jest od niego lepszy!

Składniki na spód:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 125 g masła
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  •  2 żółtka
  • 2 łyżki kakao

Składniki na masę jogurtową:

  • 1200g jogurtu greckiego
  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3/4 szklanki oleju

 

Wykonanie:
Masło pokroić w kostkę i zagnieść z pozostałymi składnikami. Schłodzić w lodówce. Po wyjęciu rozwałkować i wyłożyć na formę. Piec w 180C  przez ok. 20 minut.
Żółtka utrzeć z cukrami. Do białek dodać sól i ubić na sztywną pianę.
Dodać pianę z białek do żółtek , wymieszać, dodać jogurty, budynie śmietankowe, a na sam koniec wlać olej. Wymieszać delikatnie łyżką. Masę jogurtową wylać na podpieczone kruche ciasto. Piec ok. 70 minut w temperaturze 160C.

Gotowy sernik możemy ozdobić dodatkowo polewą czekoladową. Będą nam do tego potrzebne:  3 łyżki masła, 3łyżki kakao, 3łyżki cukru i 3 łyżki śmietany kremówki. Należy rozpuścić masło w garnuszku, dodać cukier, kakao i śmietanę. Gotować chwilkę i mieszać trzepaczką, by polewa miała gładką konsystencję. Lekko przestudzić i polać nią ciasto. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *