Najlepsze placki ziemniaczane pod słońcem!

Najlepsze placki ziemniaczane pod słońcem! Przepis prosty, a jaki smaczny!
Placki ziemniaczane to popularna, regionalna potrawa w Wielkopolsce, Warmii i Mazurach, potocznie nazywana plindzami. Głównymi składnikami są starte surowe ziemniaki z dodatkiem cebuli oraz jajka. Na Podlasiu dodawana jest odrobina pieprzu i majeranku.

Placki ziemniaczane – Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

 

Placki ziemniaczane – Wykonanie:

Obierz ziemniaki, umyj je, a następnie osusz i zetrzyj na tarce razem z cebulą. Dodaj mąkę i jajko, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.

Rozgrzej olej na patelni i smaż placki partiami. Gdy będą zarumienione, przewróć je łopatką na drugą stronę, by miały ładny, jednolity złoty kolor.

Możesz je podawać z kwaśną śmietaną, ze śmietaną słodką i cukrem lub np. z gulaszem.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *