Czy obierać pieczarki?

Czy obierać pieczarki? Wiele osób zadaje sobie to pytanie. Jak zwykle odpowiedzi są dwie – TAK i NIE. Jedni nas są nauczeni od rodziców, by pieczarki obierać. Za takim postępowaniem przemawia chociażby to, że pozbywamy się niechcianego nawozu z powierzchni grzyba. Inna opcja, to po prostu umycie pieczarek pod bieżącą wodą. Metoda ta jest szybsza i często wystarczająca, jednak pieczarki lubią chłonąć wodę, przez co niestety pogarszają się ich walory smakowe.


Tak więc pieczarki, które chcemy usmażyć wystarczy je tylko umyć. i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natomiast jeśli chcemy zjeść blanszowane pieczarki (np. pod postacią sałatki), to wtedy należy pozbawić grzybki nóżek i wykorzystać same kapelusze. Za pomocą nożyka, najlepiej ostro zakończonego, ściągamy ‚skórkę’ z pieczarki, kierując się od wewnątrz kapelusza na zewnątrz.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *