Dlaczego nie łączyć pomidora z twarogiem?

Biały ser i pomidor – łączyć czy nie?

W sieci panuje przekonanie, że połączenie białego sera (twarogu) i pomidora wyklucza się wzajemnie, a spożycie grozi poważnym chorobom. Zanim jednak przestaniesz jeść te dwa pyszne składniki razem, przeczytaj ten artykuł.
Pomidory, należą do warzyw psiankowatych i zawierają mnóstwo witaminy C. Jeden duży pomidor pokrywa około 60 % dziennego zapotrzebowania na tę witaminę! Ponadto jest cennym źródłem witaminy E, B (w tym PP), beta-karotenu oraz potasu, który ma właściwości obniżające ciśnienie krwi. W pomidorach znajdują się również kwasy: cytrynowy, jabłkowy, kumarynowy i chlorogenowy, o które w tym połączeniu „się rozchodzi”, ale o tym za chwilę. Twaróg (inaczej biały ser) jest za to źródłem wapnia (Ca), niezbędnego do procesu budowy kości i przeciwdziałania osteoporozie. Jednak spośród produktów nabiałowych procentowo zawiera najmniej wapnia. Aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek należałoby zjeść aż 1 kg twarogu! Oprócz wapnia w twarogu można znaleźć mnóstwo witamin z grupy A, D, B i E. Ponadto zawiera magnez, potas oraz cynk.


A więc dlaczego boimy się tego zdrowego połączenia?

Hipotetycznie połączenie tych naturalnych kwasów pomidora i wapnia powoduje powstawanie kompleksów, które krążąc w organizmie odkładają się w stawach (np. kolanowych) i powodują ich bolesność w spoczynku i podczas poruszania się. Jednak zarówno pomidor jak i twaróg zawierają zbyt mało kwasów i wapnia aby takie kompleksy pod postacią kryształków mogły powstać i odłożyć się w stawach. Tak więc warto zastanowić się, czy jedzenie pomidora z twarogiem np. dwa razy w tygodniu może być szkodliwe dla naszego organizmu? A co z żółtym serem w połączeniu z pomidorem? Ten produkt białkowy zawiera przecież większą ilość wapnia niż twaróg!
Odpowiedź na te pytania pozostawiam Wam.

Zobacz również: Dlaczego (nie) łączyć pomidora z ogórkiem?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *