Barszcz wigilijny Magdy Gessler

Składniki na barszcz czerwony Magdy Gessler:

  • 5 kg buraków
  • 20 podgrzybków suszonych
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • 10 ziaren pieprzu
  • kminek
  • 4 pory z liśćmi
  • 10 cebul
  • ocet dębowy
  • obierki z 4 sztuk szarej renety
  • 5 ząbków czosnku

 

Przepis na barszcz czerwony:

  1. Por i cebulę piec w piekarniku w temp. 200C aż zbrązowieją.
  2. Obrane buraki zalać zimną wodą, dodać grzyby. Gotować powoli,dodając ziele angielskie, pieprz, goździki i szczyptę kminku. Nie solić. Dodać upieczone pory i cebulę (najlepiej umieścić je na sitku). Gdy barszcz zacznie się gotować, dodać 3 łyżki octu. Gotować powoli, aż buraki zmiękną. Wyrzucić cebulę i pora. Dodać obierki z jabłek i lekko rozgniecione ząbki czosnku.
  3. Wstawić na noc do lodówki. Rani przecedzić i podgrzać ( ale nie zagotować! ), doprawić do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *