Jak suszyć cytrusy? Suszone pomarańcze na choinkę.

Jak suszyć cytrusy? Suszone pomarańcze na choinkę. Suszone cytrusy na choinkę. Ozdoby świąteczne z cytrusów. Domowe ozdoby świąteczne z pomarańczy.

Potrzebne będą:

  • pomarańcza
  • cytryna

 

Najpierw należy owoce umyć, osuszyć i pokroić w plastry dowolnej grubości. Następnie bierzemy się za suszenie.

Owoce można suszyć na kilka sposobów.

1. Najłatwiejszym sposobem jest ich suszenie w suszarce spożywczej. Owoce będą idealnie równe.

2. Drugi sposób to suszenie w piekarniku. Wystarczy blaszkę wyłożyć folią aluminiową i ‚piec’ owoce przez ok. 1 godzinę w 100C. Ta metoda jest mniej wygodna, gdyż owoce co jakiś czas należy przewracać, by się nie powykręcały.

3. Kolejny sposób to suszenie na kaloryferze – jest to najtańszy sposób suszenia cytrusów, lecz owoce łatwo się wykrzywiają i jeśli chcemy zachować proste plasterki, to niestety często musimy ich doglądać i obracać.

Gotowe, wysuszone owoce można nawlec na nitkę lub ozdoby sznureczek i powiesić na choince lub oknie. Suszone cytrusy również idealnie się sprawdzą jako element dekoracyjny do wieńców świątecznych, czy świeczek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *