Jak suszyć cytrusy? Suszone pomarańcze na choinkę. Suszone cytrusy na choinkę. Ozdoby świąteczne z cytrusów. Domowe ozdoby świąteczne z pomarańczy.
Potrzebne będą:
- pomarańcza
- cytryna
Najpierw należy owoce umyć, osuszyć i pokroić w plastry dowolnej grubości. Następnie bierzemy się za suszenie.
Owoce można suszyć na kilka sposobów.
1. Najłatwiejszym sposobem jest ich suszenie w suszarce spożywczej. Owoce będą idealnie równe.
2. Drugi sposób to suszenie w piekarniku. Wystarczy blaszkę wyłożyć folią aluminiową i ‚piec’ owoce przez ok. 1 godzinę w 100C. Ta metoda jest mniej wygodna, gdyż owoce co jakiś czas należy przewracać, by się nie powykręcały.
3. Kolejny sposób to suszenie na kaloryferze – jest to najtańszy sposób suszenia cytrusów, lecz owoce łatwo się wykrzywiają i jeśli chcemy zachować proste plasterki, to niestety często musimy ich doglądać i obracać.
Gotowe, wysuszone owoce można nawlec na nitkę lub ozdoby sznureczek i powiesić na choince lub oknie. Suszone cytrusy również idealnie się sprawdzą jako element dekoracyjny do wieńców świątecznych, czy świeczek.