Czas na dynię!

Przedstawiam 3 przepisy na dynię. Z pewnością znajdziecie tu coś dla siebie:)

 

1. Pasta do chleba

Składniki:

  • 1 szklanka puree z dyni (przepis niżej)
  • 1,5 cebuli
  • 2 – 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy

Puree: dynię oczyścić z pestek, pokroić na kawałki, umyć i osuszyć. Rozłożyć na blasze i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 30-45 minut aż będzie miękka. Upieczoną dynię zmiksować na puree.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać dynię, natkę pietruszki, majonez i musztardę. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotowe!

2. Zupa krem z dyni

Składniki:

  • 0,5 kg upieczonej dyni
  • 0,5 l bulionu
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 5 łyżek mielonych migdałów
  • do ozdobienia pestki dyni, grzanki


Na oleju podsmażyć czosnek, rozmaryn, kmin rzymski i ostrą paprykę. Pomidora pokroić w kostkę i dodać do przypraw. Po chwili dodać dynię i wszystko podsmażyć. Następnie wlać bulion, dodać migdały i zagotować. Zmiksować zupę. Doprawić solą i pieprzem.

Podawać z pestkami dyni i grzankami.

 

3.  Placuszki dyniowe

Składniki:

  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól

Do puree dodać jajka, olej, cukier, mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Miksować do połączenia składników. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placuszki.

Placuszki wspaniale smakują z cukrem pudrem lub powidłami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *