Najlepszy przepis na ciasto na pizzę. Od teraz już nie musicie zamawiać pizzy z pizzerii, by móc się cieszyć smakiem doskonałej domowej pizzy.
Składniki na ciasto na pizzę:
- 30g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- ok. 350ml wody w temp. 40C
- 500g mąki pszennej (najlepiej typ 00)
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy extra vergine
Przepis na ciasto na pizze:
- Drożdże pokruszyć do miski, wsypać cukier i zalać całość połową ciepłej wody (ok. 200ml), wymieszać dokładnie. Odstawić zaczyn drożdżowy do wyrośnięcia na ok. 10minut.
- Do innej miski przesiać mąkę wraz z solą. Stopniowo dodawać rozpuszczone drożdże i oliwę, mieszając. Kolejno, powoli dodawać wodę małymi porcjami i mieszać, by mąka się wchłonęła. Wyrabiać ciasto (można użyć robota kuchennego) aż do momentu jego odejścia od brzegów naczynia.
- Przenieść ciasto na oprószoną mąką stolnicę i uformować kulę. Formować z ciasta okragłe dyski, a następnie złożyć na pół i jeszcze raz na pół (by powstawały ćwiartki koła). Ciasto należy wyrabiać w ten oto sposób przez ok. 10 minut aż będzie elastyczne i zacznie się kurczyć przy rozciąganiu go ręką.
- Miseczkę wysmarować oliwą, włożyć do niej wyrobione ciasto i przykryć je ściereczką na ok. 90 minut ciasto musi podwoić swoją objętość).
- Piekarnik nagrzać do ok. 240C. Przygotowaną porcję ciasta podzielić na 2 części i uformować okragłe spody do pizzy. Wierzch ciasta posmarować oliwą z oliwek za pomocą pędzelka (ciasto wtedy nie nasiąknie składnikami). Następnie posmarować spody sosem pomidorowym, dodać swoje ulubione składniki i piec pizze ok. 10-15 minut aż do zarumienienia brzegów.