3 sposoby na zatkany zlew!

3 sposoby na zatkany zlew!

0 3220
Podaj dalejShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on Facebook

Najczęstszym z domowych problemów jest zatkany zlew. Nie chodzi tutaj o ten w kuchni ale też może być ten w łazience czy innych miejscach. Zlewy w kuchni są zazwyczaj zatykane przez resztki jedzenia. Jednym ze sposobów może być zainstalowanie rozdrabniacza, przez co na pewno zlew nie będzie dalej zatkany, lecz jest to mało popularny sposób w Polsce. Natomiast umywalki w łazience najczęściej są zatykane przez włosy. Czy istnieją domowe sposoby by je odetkać? Pewnie, że tak!


Jeden z nich wykorzystuje sok z cytryny i proszek do pieczenia. Sok w butelce podgrzewamy przez około 30 sekund w mikrofalówce i wlewamy do miseczki. Następnie dodajemy 3 łyżki proszku do pieczenia, po czym wszystko mieszamy bardzo dokładnie. Całość wlewamy do zlewy i zostawiamy na około 10 minut. Po wszystkim zlew przepłukujemy dużą ilością bieżącej wody. Zatkany zlew nie powinien stanowić już problemu.

Następny sposób wykorzystuje wodorowęglan sodu (czyli sodę kuchenną) oraz ocet. W tym przypadku najlepiej jest wyczyścić wnętrze umywalki, wyjąć wszystkie odpady i sitka. Przygotuj szmaty, no chyba, że zlew ma gumowy korek, to w zupełności wystarczy. Mieszanina octu i sody w wyniku burzliwej reakcji chemicznej zaczyna się pienić i pryskać, przez co zanieczyszczenia zostają usunięte. Przez to potrzebny jest korek. Potrzebna jest filiżanka sody oczyszczonej i filiżanka z octem winnym. W pierwszej kolejności dodajemy sodę, następnie zalewamy octem. Momentalnie zatykany zlew korkiem, by nie zaczęło pryskać. Mieszanina powinna być w środku przez około 30 minut, wtedy na pewno zlew będzie odetkany. Potem przepłucz zlew gorącą wodą.
Zapobieganie zatykaniu się zlewu jest najważniejsze. Czyli dbaj o odpowiednią profilaktykę, wystarczy wlewać czajnik wrzącej wody, przez co tłuszcz nagromadzony w rurach z pewnością się rozpuści i popłynie dalej. Pozwoli to Ci oszczędzić czas!

Podaj dalejShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on Facebook

NO COMMENTS

Leave a Reply