Produkty, których NIGDY nie wolno łączyć w swojej diecie

Produkty, których NIGDY nie wolno łączyć w swojej diecie

0 69229
Podaj dalejShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on Facebook
Każdy słyszał, że istnieją połączenia produktów, których nigdy nie należy stosować lecz dokładnie nie wie o co chodzi. Mówi się, że jeden składnik sałatki może niszczyć witaminy innego składnika, co czyni naszą potrawę mniej wartościową dla naszego organizmu lub może przyczyniać się rozwojowi niechcianych chorób. W poniższym artykule przedstawię zakazane połączenia.

Po pierwsze! Nigdy nie wolno łączyć pomidora z ogórkiem, zawarty w zielonym ogórku enzym utlenia witaminę C, w którą bogaty jest pomidor. Taki sam efekt mamy, gdy połączymy ogórka z papryką, cebulą, cykorią, sałatą lub natką pietruszki.

Po drugie! Nie wolno łączyć pomidora z twarogiem. Zawiera on silnie działające kwasy, które wchodzą z zawartymi w białym serze jonami wapnia w reakcję. Efektem takiego połączenia są nierozpuszczalne kryształki, mogą one odkładać się w stawach, czego skutkiem jest ból podczas poruszania się.

Po trzecie! Wielu z was pewnie słyszało, że nie wolno łączyć liściastej herbaty z cytryną. Jest to prawda, ponieważ liście herbaty zawierają jony glinu, które łącząc się z sokiem cytrynowym wytwarzają związek zwany cytrynianem glinu. Odkłada się on w mózgu i może zwiększyć ryzyko zachorowania na Alzhaimera.

Po czwarte! Nie należy łączyć herbaty z ciastem drożdżowym, ponieważ ogranicza ona wchłanianie witaminy B1, która zawiera się w drożdżach. Witamina ta ma korzystny wpływ na nasz układ nerwowy.

Po piąte! Zakazane jest połączenie mięsa z czerwonym winem. Składniki, które zawiera czerwone wino ograniczają wchłanianie żelaza, w które bogate jest mięso.

Po szóste! Połączenie ryby z olejem jest również niezdrowe. Sama ryba jest bogata w kwasy omega-3, natomiast olej w kwasy omega-6. Wzajemne spotkanie tych kwasów ogranicza działanie drugiego.

Po siódme! Nie wolno łączyć warzyw kapuścianych z rybami. Szczególnie ryby morskie są bogatym źródłem jodu. Związki zawarte np. w kalafiorze, brokułach wiążą jod i ograniczają jego wchłanianie przez nasz organizm.

Ostatnia rada do zapamiętania. Nigdy nie należy łączyć kawy lub herbaty z nabiałem. Oba napoje zawierają kwas szczawiowy, który reaguje z wapniem. Produktem tej reakcji są szczawiany, które najczęściej odkładają się w moczowodach w postaci kamienia.

Podaj dalejShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on Facebook

NO COMMENTS

Leave a Reply