Niektórzy stwierdzą, że z jogurtów greckich, to przecież nie sernik.. bo sernik to musi być z białego sera i basta! Jednak jeśli go upieczecie i skusicie się na kawałeczek, to z pewnością stwierdzicie iż w smaku bardzo przypomina tradycyjny sernik.. a nawet jest od niego lepszy!
Składniki na spód:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 125 g masła
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki kakao
Składniki na masę jogurtową:
- 1200g jogurtu greckiego
- 8 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 2 budynie śmietankowe
- 3/4 szklanki oleju
Wykonanie:
Masło pokroić w kostkę i zagnieść z pozostałymi składnikami. Schłodzić w lodówce. Po wyjęciu rozwałkować i wyłożyć na formę. Piec w 180C przez ok. 20 minut.
Żółtka utrzeć z cukrami. Do białek dodać sól i ubić na sztywną pianę.
Dodać pianę z białek do żółtek , wymieszać, dodać jogurty, budynie śmietankowe, a na sam koniec wlać olej. Wymieszać delikatnie łyżką. Masę jogurtową wylać na podpieczone kruche ciasto. Piec ok. 70 minut w temperaturze 160C.
Gotowy sernik możemy ozdobić dodatkowo polewą czekoladową. Będą nam do tego potrzebne: 3 łyżki masła, 3łyżki kakao, 3łyżki cukru i 3 łyżki śmietany kremówki. Należy rozpuścić masło w garnuszku, dodać cukier, kakao i śmietanę. Gotować chwilkę i mieszać trzepaczką, by polewa miała gładką konsystencję. Lekko przestudzić i polać nią ciasto. Smacznego!