Masło klarowane do smażenia – zrób je sam!

Masło klarowane do smażenia – zrób je sam!

0 5327
Podaj dalejShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on Facebook
Masło klarowane jest jednym z tłuszczów polecanych do smażenia, głównie ze względu na to, że ma wyższą temperaturę dymienia niż zwykłe masło. Poza tym masło klarowane jest pozbawione praktycznie białka mleka krowiego, dlatego jest dobrym rozwiązaniem dla osób mających uczulenie na ten składnik.

Masło klarowane można w bardzo prosty sposób zrobić samemu w domu. Potrzebne nam będą do tego 2 kostki masła (takie po 200g). Należy je włożyć do garnka, najlepiej z grubym dnem, a następnie roztopić na małym płomieniu. Powstałą na powierzchni roztopionego masła pianę należy ściągnąć za pomocą łyżki. Kolejno przelewamy roztopione masło do pojemniczka, a po ostudzeniu zamykamy i wkładamy do lodówki. Takie masło klarowane idealnie wzbogaca smak potraw. Można je przechowywać w lodówce w takiej postaci nawet przez rok.

 

 

Podaj dalejShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on Facebook

SIMILAR ARTICLES

NO COMMENTS

Leave a Reply