Jak wyhodować awokado z pestki? Jest to banalnie proste! Możesz je posadzić w doniczce i przechowywać na balkonie lub parapecie… a potem? Potem cieszyć się własnymi, świeżymi owocami! Awokado nie tylko świetnie smakuje, ale również ma wiele właściwości odżywczych. Jest stosowane w przeciwdziałaniu nowotworom piersi i prostaty, obniża poziom złego cholesterolu i spowalnia starzenie się skóry.
Co będzie nam potrzebne do domowej hodowli awokado? Oczywiście pestka! Skąd ją wziąć? Wystarczy na początek kupić jedno awokado w sklepie. Najlepiej by owoc miał ładną, zieloną skórkę, pozbawioną brzydkich, brązowych plam. Również ważne jest, by owoc był lekko miękki. Pestkę z owocu należy wyciągać w miarę ostrożnie, by jej nie uszkodzić. Awokado kroimy na pół i delikatnie wyciągamy ze środka pestkę. Należy ją posadzić jak najszybciej po wyjęciu z owocu. W dolną część pestki wbijamy 2-3 wykałaczki (równolegle do podłoża, na którym leży). Jedną wykałaczkę wbijamy z prawej strony, a drugą z lewej. Wykałaczki stworzą nam podpórkę. Opieramy je o ścianki słoika wypełnionego wodą. 1/3 pestki powinna wystawać ponad poziom wody. Słoik kładziemy w dobrze nasłonecznionym miejscu. Należy regularnie dolewać wody do słoika, gdyż nie można przesuszyć awokado. Pestka zacznie pękać i kiełkować po ok. 3-4 tygodniach. Gdy słoik zapełni się korzeniami i pojawi się łodyga, możemy delikatnie oddzielić pestkę od roślinki i wsadzić do doniczki z ziemią.
Dla tych, którzy chcą posadzić sobie awokado dodam, żeby go nie przestawiać. Ja przestawiłam i najpierw pojawiły się brązowe plamki na liściach, a potem roślinka już nie rosła. Jakiś czas później na jakimś forum przeczytałam, że często tak się zdarza kiedy zmienimy roślince miejsce. Także uważajcie :)
Dziękujemy za cenną uwagę.