Jak zrobić masę solną

Jak zrobić masę solną

Podaj dalejShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on Facebook

Jak zrobić masę solną? Przepis jest banalnie prosty. Poniżej znajdziecie przepis jak zrobić plastyczną masę solną, idealną zarówno do małych, jak i dużych elementów.

 

Składniki:

  • Mąka pszenna tortowa typ 450 – 1 szklanka
  • Sól – 1 szklanka
  • Mąka ziemniaczana – pół szklanki
  • letnia woda

 
Wykonanie masy solnej:

Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski, dolewamy odrobinę letniej wody, mieszamy, dalej dolewając letnią wodę. Nie da się jednoznacznie określić potrzebnej ilości letniej wody, gdyż róźne formy mąk mogą się różnić chłonnością. Ważne jest, by masę solnę wyrabiać do momentu aż będzie miała konsystencję plasteliny. Jeśli daliśmy za dużo wody, to można spokojnie dosypać mąki pszennej.

Ulepione ozdoby z masy solnej można piec w piekarniku przez 60-90 minut w 100C bez termoobiegu lub na świeżym powietrzu, ale wtedy wiadomo, że czas twardnienia jest o wiele dłuższy.

Masę solną można przechowywać do 2 dni, w chłodnym miejscu (ale nie w lodówce, bo stwardnieje), szczelnie owiniętą folią spożywczą.

Podaj dalejShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on Facebook

NO COMMENTS

Leave a Reply