Wiadomo, że chipsy do zdrowych nie należą, ale te domowe na pewno są lepsze niż te sklepowe. Wiemy co jemy – bez nadmiaru soli i tłuszczu. A co najważniejsze mamy pewność jakiego tłuszczu używamy i że nie był on wielokrotnie stosowany do smażenia, a w związku z tym jest mniej szkodliwy.
Składniki:
- 5 ziemniaków
- oliwa z oliwek
- przyprawy (u nas sól, papryka słodka i ostra)
Wykonanie:
- Ziemniaki obrać. Umyć, pokroić w cieniutkie plasterki, np. za pomocą obieraczki lub tarki do warzyw. Im bardziej cienkie są plasterki, tym lepiej.
- Gotowe plasterki ziemniaków wrzucić do miski, skropić oliwą i posypać przyprawami. Delikatnie wymieszać i odstawić na kilka minut, by ziemniaki się zamarynowały.
- Plasterki ziemniaków ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec je w 200st.C przez ok. 15-20 minut (w zależności od grubości chipsów – warto je podejrzeć po kilku minutach, by się za bardzo nie przypiekły).
- Gotowe chipsy wykładamy na ręcznik papierowy, by ociekły jeszcze z ewentualnego nadmiaru tłuszczu (chociaż teoretycznie nie powinno go już być).