Jak suszyć cytrusy? Suszone pomarańcze na choinkę.

Jak suszyć cytrusy? Suszone pomarańcze na choinkę.

Podaj dalejShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on Facebook

Jak suszyć cytrusy? Suszone pomarańcze na choinkę. Suszone cytrusy na choinkę. Ozdoby świąteczne z cytrusów. Domowe ozdoby świąteczne z pomarańczy.

Potrzebne będą:

  • pomarańcza
  • cytryna

 

Najpierw należy owoce umyć, osuszyć i pokroić w plastry dowolnej grubości. Następnie bierzemy się za suszenie.

Owoce można suszyć na kilka sposobów.

1. Najłatwiejszym sposobem jest ich suszenie w suszarce spożywczej. Owoce będą idealnie równe.

2. Drugi sposób to suszenie w piekarniku. Wystarczy blaszkę wyłożyć folią aluminiową i ‘piec’ owoce przez ok. 1 godzinę w 100C. Ta metoda jest mniej wygodna, gdyż owoce co jakiś czas należy przewracać, by się nie powykręcały.

3. Kolejny sposób to suszenie na kaloryferze – jest to najtańszy sposób suszenia cytrusów, lecz owoce łatwo się wykrzywiają i jeśli chcemy zachować proste plasterki, to niestety często musimy ich doglądać i obracać.

Gotowe, wysuszone owoce można nawlec na nitkę lub ozdoby sznureczek i powiesić na choince lub oknie. Suszone cytrusy również idealnie się sprawdzą jako element dekoracyjny do wieńców świątecznych, czy świeczek.

Podaj dalejShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on Facebook

SIMILAR ARTICLES

NO COMMENTS

Leave a Reply