Przedstawiam 3 przepisy na dynię. Z pewnością znajdziecie tu coś dla siebie:)
1. Pasta do chleba
Składniki:
- 1 szklanka puree z dyni (przepis niżej)
- 1,5 cebuli
- 2 – 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
Puree: dynię oczyścić z pestek, pokroić na kawałki, umyć i osuszyć. Rozłożyć na blasze i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 30-45 minut aż będzie miękka. Upieczoną dynię zmiksować na puree.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać dynię, natkę pietruszki, majonez i musztardę. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotowe!
2. Zupa krem z dyni
Składniki:
- 0,5 kg upieczonej dyni
- 0,5 l bulionu
- 1 pomidor
- 1 łyżka oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 gałązka rozmarynu
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
- 5 łyżek mielonych migdałów
- do ozdobienia pestki dyni, grzanki
Na oleju podsmażyć czosnek, rozmaryn, kmin rzymski i ostrą paprykę. Pomidora pokroić w kostkę i dodać do przypraw. Po chwili dodać dynię i wszystko podsmażyć. Następnie wlać bulion, dodać migdały i zagotować. Zmiksować zupę. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać z pestkami dyni i grzankami.
3. Placuszki dyniowe
Składniki:
- 1 szklanka puree z dyni
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
Do puree dodać jajka, olej, cukier, mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Miksować do połączenia składników. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placuszki.
Placuszki wspaniale smakują z cukrem pudrem lub powidłami.